Gratin Dauphine

Dauphinois au gratin voor 4 personen
1 kg stevige aardappelen
25 g boter
50 g geraspte Gruyère of oude kaas
2 dl melk
3 eetlepels zure room
1 ei
1 teentje knoflook
zout
peper

Bereiding:

1 Schil de aardappelen, was ze en laat ze uitlekken. Snijd de aardappelen in schijfjes van 2 mm dik. Droog de schijfjes in een doek.
2 Verwarm de oven voor op 240 t/gasstand 6. Schuif een rooster 1 richel onder het midden. Wrijf een ovenvaste schotel in met het door-gesneden teentje knoflook en vet hem dik in met wat boter. Breng 1 dl melk aan de kook.
3 Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijze in de schotel. Verdeel daarover 40 g van de kaas tussen de schijfjes. Schenk er de melk over en plaats de schotel 15 minuten in de oven.
4 Klop intussen het ei los met de rest van de melk, de zure room, (weinig) zout en (versgemalen) peper. Schenk dit mengsel over de aardappelschotel uit en strooi er de rest van de kaas over. Leg de rest van de boter in vlokjes erop.
5 Plaats de schotel terug in de oven en schakel deze in op 220 tigasstand 5. Wacht ca. 5 minuten tot de bovenkant goudgeel gekleurd is.
6 Dien de dauphinois heet op.

• U kunt de dauphinois au gratin op smaak brengen met wat vers-geraspte nootmuskaat.