Fish & Chips

Britse klassieker, van origine ontstaan uit armoededusvoor kabbeljauw kun je ook andere witvis nemen (net zoals bij kibbeling, stokvis of klipvis)
Dit recept is voorzien van een ravigottesaus.

Ingrediënten

Ravigottesaus

  • 1  ei
  • 1  rode ui
  • 1  augurk
  • 3 takjes peterselie
  • 1 el kappertjes
  • 4 el mayonaise
  • 4 el yoghurt
  • sap van 1 citroen
  • zout
  • versgemalen peper

Bierbeslag

  • 200 g bloem
  • 200 ml (donker) bier 
  • 1  ei
  • zout
  • versgemalen peper

Fish and Chips

  • 600 g Witvis (bv kabeljauw)
  • 3 el bloem
  • olie om te frituren
  • vastkokende aardappels of gewoon kant en klare frieten.

Bereiding:

Kook het ei hard in circa 8 minuten, haal de dooier eruit en wrijf het door een bolzeef. Pel en snipper de rode ui. Snijd de augurk fijn. Hak de peterselie en bieslook. Meng alle ingrediënten voor de saus.

Snijd frieten van geschilde of ongeschilde schoongeboende vastkokende aardappels. Bak ze eerst voor in olie van 160 ºC. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de frieten vervolgens goudbruin en gaar in olie van 180 °C.

Klop intussen een beslag van de ingrediënten voor het bierbeslag. Snijd de vis in dikke repen en haal ze door de bloem. Haal de vis door het bierbeslag en frituur de vis op 180 °C goudbruin. Serveer de vis met de ravigotesaus en frieten.

Traditioneel besprinkel je de fish & chips met een beetje azijn.
Laat de kids dat eerst proeven, naar alle waarschijnlijkheid willen ze ‘t zonder azijn 😉