Rumfordsoep

Recept:

100 gram parelgort
500 gram erwten
500 gram runderbeen (knobbel)
mergpijp
500 gram aardappelen
2 uien
1 knolselderij
1 bos peterselie
laurier
zout
peper
azijn

De gewassen erwten een nacht laten weken. Ook de gort enige uren laten weken, tenzij men vluggort gebruikt. De volgende dag de erwten met het weekwater ,waarbij nog wat extra water is toegevoegd,(in totaal is 2 liter water nodig). Het kookvocht in een ruime pan overgieten. Hieraan toevoegen de runderbeen, mergpijp, de helft van de peterselie en twee gehalveerde uien; in de uihelften wordt een laurierblaadje geprikt.
Deksel op de pan, alles samen aan de kook brengen, afschuimen en vervolgens anderhalf uur zachtjes laten koken.
De runderbeen, de mergpijp en de laurier uit de pan nemen. De soep flink op smaak brengen met zout en versgemalen peper. De aardappelen en de knolselderij schillen en in blokjes van 2 centimeter snijden. De aardappelen, knolselderij en de parelgort in de soep doen, en ze weer met de deksel op de pan 20 minuten op zacht vuur laten koken. Als de soep aan de te dikke kant wordt, kan er in plaats van water, als extra smaakmaker nog een pijpje witbier bij worden gevoegd.
De soep overdoen in een voorverwarmde terrine en royaal bestrooien met vers gehakte peterselie. Opdienen met brood en er, naar eigen inzicht, nog wat azijn aan toevoegen.

Bron:
http://www.dagvandegroningergeschiedenis.nl/nl/programma/rumfordsoep/
http://www.hermusenzandstra.nl/rumfordsoep-voor-de-armen/
bit.ly/XkniwP
http://en.wikipedia.org/wiki/Rumford’s_Soup
 

Conclusie:

Volgens mijn moeder zit er gewoon geen smaak aan, volgens mij : Echt niet te vreten.

De armoede moet wel enorm zijn als je hiervoor dagelijks in de rij voor het soephuys gaat staan. Respect voor die mensen dus!