Moussaka (Met Courgette)

Geen snel recept. lekker de tijd voor nemen dus

Kwam er alleen rijkelijk laat achter dat dit met Aubergines had gemoeten 🙂

1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden
Zout en vers gemalen peper
Circa 50 gram bloem om te paneren
Circa 3 dl olijfolie
2 middelgrote uien, gepeld en in plakken
450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt)
4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt.
3 eetlepels tomatenpuree
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
1 snufje kaneel


Voor de saus:
15 gr boter
25 gr bloem
3dl melk
zout en peper
snufje nootmuskaat
2 eieren, losgeklopt
3 eetlepels geraspte (parmezaanse) kaas.


Voorbereiding

Doe de plakken aubergine in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat circa 30 minuten uitlekken. Spoel ze af, laat weer uitlekken en droog ze op keukenpapier.
Doe de bloem in een zak, doe er een paar plakken aubergine tegelijk in en schud de zak zodat de plakken met bloem bedekt worden.

Bereidingswijze

Verhit vijf eetlepels olie in een pan met zware bodem en doe er wanneer de olie heet is op een matig vuur de aubergineplakken in. Schenk telkens wat olie in de pan wanneer u de rest bakt. Leg de aubergine plakken even opzij. Doe nog wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin. Doe er het lamsgehakt bij en laat al roerend gelijkmatig bruin bakken. Voeg er de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden , de kaneel en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat de vleessaus 20-25 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is.

Smelt de boter voor de saus, roer er de bloem door en schenk er wanneer zicht een gladde pasta gevormd heeft, al roerend de melk erbij. Breng op smaak met zout,peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, laat 2 minuten pruttelen, laat vervolgens iets afkoelen en klop de eieren erdoor. Leg eerst een derde van de aubergineplakken op de bodem van een ondiepe, vuurvaste schaal. Dek af met de helft van de vleessaus. Leg er dan weer aubergines op. Dan de rest van de vleessaus en de rest van de aubergines. Schenk de bechamelsaus over het geheel en strooi er de kaas op. Zet de schaal op een rooster en laat het gerecht dan 35-40 minuten bakken op een voorverwarmde oven van 190 graden.