Broodje Bakkeljauw


Bakkeljauw is origineel gedroogde en gezouten kabbeljauw.
Echter zoals wel vaker telt ook hier: witvis is witvis en ‘t is maar net wat er gevangen is. hoe dan ook blijft het gedroogde en gezouten witvis.
De pakjes bij de jumbo komen dichtste bij de meest gangbare bakkeljauw en is ook daadwerkelijk kabbeljauw. de bakkeljauw van de Appie is alaska pollock en bevat geen graten of vel.
zie ook twee afleveringen van Wouter Klootwijks wilde keuken aangaande
bakkeljauw en stokvis en Wikipedia
Madam Jeanet2014-07-04 19.15.362014-07-11 20.43.11

Anyway, let’s get it on:

Ingrediënten
500 gram gedroogde stokvis zonder graten
3 eetlepels olie
2 eetlepels boter
1 grote ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt

Dan het pepertje, eerste keer heb ik gewoon wat tabasco toegevoegd tijdens het fruiten der uien, origineel hoort er een madam jeanet pepertje in versneden te worden, mijn tax ligt op een KWART pepertje, je kan uiteraard ook gewone pepertjes versnijden
1 rode peper, ontdaan van zaadjes en in de lengte julienne gesneden
1 groene peper, ontdaan van zaadjes en in de lengte julienne gesneden
of zoals gezegd madam jeanet naar behoefte/kunnen.

2 tomaten, ontveld, van zaadjes ontdaan en grof gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
Een handvol gehakte peterselie
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel komijnpoeder
Was de stokvis, dompel hem onder in water en laat de vis een nacht weken in de koelkast. Dep de vis droog, en test het zoutgehalte. *** Wanneer de vis te zout is, dompel hem dan 10 minuten onder in heet water. De stokvis moet wel zijn authentieke zoute smaak behouden.
(let even op de verpakking, alaskan pollock hoeft slechts 15 minuten te weken of naar gelang je het zoutgehalte wil hebben langer).
Pluis de vis en verwijder eventuele graten of vellen.
Verhit de olie en boter in een grote koekenpan, braad de gehakte ui gedurende 10 minuten lichtjes aan samen met de knoflook, het pepertje, de tomaten, de tomatenpuree, de peterselie, de zwarte peper en de komijn.
Voeg de stokvis en een kopje water toe, roer en kook ongeveer 30 minuten op laag vuur. Voeg indien nodig wat water toe.

Serveren op een surinaams puntje of gewoon een afbak broodje alla pistolet, plakken komkommer erop of zuurgoed en Smullen maar!

 

 

Bron: http://nps.nl , http://www.curacao.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *